Προς την
ΘΙΑΣΟΣ «ΔΕΛΦΥΣ» - ΥΣΕΕ
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Ευφράνορος 35-37
116 35 Αθήνα

Σας ευχαριστούμε θερμά για την επιστολή σας αρ. 100/4/8-1-2010, τόσο για τα καλά σας λόγια όσον και για τις παρατηρήσεις σας. Σχετικά με την ανάρτηση της πινακίδας που οδηγεί στον α΄ όροφο για παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου (ηλικίας 6-15 ετών) θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1. Η δική μας άποψη και θέση είναι συγκεκριμένη. Πιστεύουμε ότι σε κανένα Μουσείο του κόσμου δεν πρέπει να υπάρχει πινακίδα με τη λέξη «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ». Άλλωστε τα περισσότερα από τα αντικείμενα που εκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με την ευκαιρία της Έκθεσης «Έρως» είναι σε κοινή θέα των επισκεπτών τους, χωρίς ιδιαίτερες ενδείξεις.
2. Η προσεκτική ανάγνωση της πινακίδας δεικνύει ότι αυτή τοποθετήθηκε εκεί ως προειδοποίηση (όχι ως απαγόρευση) για τις σκηνές έντονου ερωτικού περιεχομένου καθώς αυτές είναι συγκεντρωμένες με συγκεκριμένο περιεχόμενο και όχι διάσπαρτες ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα, όπως συμβαίνει στα Μουσεία από όπου προέρχονται και όπου είναι τοποθετημένες κατά χρονολογική, ειδολογική ή άλλη σειρά. Αυτή ακριβώς η συγκέντρωση των αντικειμένων προϋποθέτει τη συνοδεία ενηλίκων για να μπορέσουν τα παιδιά 6 έως και 15 ετών να μη λάβουν λανθασμένα μηνύματα αλλά κάποιος μεγαλύτερος –δάσκαλος, γονέας, κηδεμών κ.ά. – αφού αναγνώσει προσεκτικά τα επιτοίχια κείμενα να μπορεί να τους μεταδώσει ορθά το νόημα και την ερμηνεία των απεικονίσεων.
3. Έχετε δίκαιο ότι αυτό θα έπρεπε να γίνεται από εμάς αλλά αυτό θα προϋπέθετε άλλους χρόνους και άλλους όρους εργασίας. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια γιατί ήδη εργαζόμαστε εξαντλητικά σε άλλα προγράμματα που έπονται. Υπάρχει, ωστόσο, το εκπαιδευτικό τμήμα του Μουσείου μας (Υπεύθυνη η κυρία Μαρία Πλατή), με την οποία όποιο σχολείο (δημοτικό ή γυμνάσιο) ή έστω ομάδα παιδιών των ηλικιών που περιγράψαμε παραπάνω επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνήσει με την κυρία Πλατή και να εξυπηρετηθεί. Η δυνατότητα αυτή είναι γνωστή στον περισσότερο κόσμο αλλά και εάν είναι άγνωστη σε ορισμένους, μια επικοινωνία με το Μουσείο θα τους έλυνε αυτού του είδους το πρόβλημα.

Σας ευχαριστούμε και πάλι.
Εκ μέρους της Διεύθυνσης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
 
     
     
 

© Πνευματικά δικαιώματα Ιεροπρακτικός Θίασος Δελφύς